Mandala tekenen PDF Afdrukken E-mail


Wat is een mandala?
Het woord mandala komt uit het Sanskriet (het Sanskriet is een oude Indiase taal) en betekent cirkel met een kern. Ook betekent het een veilige ruimte. Binnen deze ruimte kunnen we onszelf vrij bewegen en mag je de eenheid en de rust ervan beleven. De cirkel heeft geen begin en geen einde en is symbool voor heelheid en oneindigheid, daarbinnen is alle ruimte voor jouw eigen zijn. De cirkel heeft door de tijden en vele volkeren heen al een bijzondere plaats ingenomen. Je zou kunnen zeggen dat de mandala een spiegel is van onze ziel.

Geschiedenis
Het meest bekend zijn de boeddhistische mandala's uit Tibet en India. Het maken van zo'n mandala is daar een oefening in concentratie, meditatie en het gaat om het maken ervan. De weg die je volgt is belangrijk, niet het eindresultaat.

Binnen het Christendom werd er gebruik van gemaakt om de kathedralen ermee te verfraaien. Denk aan het roosvenster van de Notre Dame in Parijs en het labyrint van Chartres. In de Keltische afbeeldingen komen vooral het vlechten en knopen binnen de cirkel tevoorschijn. Ook zijn er de prachtige Islamitische mandala's met hun gekleurde en geometrische patronen en in een aantal Indiaanse culturen wordt nog steeds gebruikt gemaakt van de helende kracht, het medicijnwiel.

Binnen de Westerse cultuur heeft psychiater Carl Jung een belangrijke rol gespeeld om de mandala te introduceren. Hij zag de mandala als voorstelling van het onbewuste zelf.